Zero-emissiezones in Nijmegen vanaf 2025: Boekhandel Roelants bezorgt per fiets

''Hoewel de bezorging per fiets een investering is, maakt het ons werk ook een stuk makkelijker, sneller en duurzamer''. In de binnenstad van Nijmegen vind je Roelants, een boekhandel gespecialiseerd in literatuur, wetenschap, kunst en filosofie. Je kunt een bezoek brengen aan de winkel voor persoonlijk advies, maar je mag de boeken ook thuis laten bezorgen op de fiets. Jonge ondernemer Julius nam de boekhandel vorig jaar over van zijn vader. Hij vertelt trots over de samenwerking met Velocity, een Nijmeegse fietskoeriersdienst. 

Snelle bezorging op de fiets 

Tot vijf jaar terug liet Roelants de boeken bezorgen met reguliere vervoersdiensten. Dit gaat nu alleen nog via Velocity. Deze koeriersdienst bezorgt per fiets in Nijmegen en omgeving. Velocity is onderdeel van een groot netwerk van duurzame vervoerders. Ook buiten Nijmegen zorgen ze voor een duurzame bezorging.

We verkopen onze boeken steeds vaker digitaal. Dit is een service die we onze klant graag willen bieden, maar alleen als het goed gebeurt. Dankzij Velocity gaat dit snel, betrouwbaar en duurzaam.

Voorheen brachten Julius en zijn collega’s de pakketten zelf naar het postkantoor, maar dit hoeft nu niet meer. Velocity haalt de boeken op in de winkel en brengt ze binnen één werkdag naar de klant. De verzendkosten zijn nu iets hoger dan voorheen, maar dit is volgens Julius zeker de moeite waard: ''Fietsbezorging is niet alleen een duurzame optie, maar ook een hele praktische. De bezorgers halen de boeken op in de winkel, ze bezorgen op tijd en zijn altijd vriendelijk.''

Sinds kort een logistieke hub 

Ook de leveranciers gaan met de tijd mee. Voorheen werden de meeste boeken met een bus bezorgd. Sinds kort gaat dit op de fiets. Roelants’ grootste leverancier brengt de boeken iedere ochtend naar een logistieke hub net buiten Nijmegen. Binnen drie uur brengt Velocity ze dan op de fiets naar Nijmegen. 

Het grootste deel van onze bevoorrading gaat sinds kort ook op de fiets. Dit zorgt niet alleen voor minder uitstoot in de binnenstad, maar ook voor veel minder lawaai en een mooier aangezicht in de winkelstraten.

Nog een klein deel te gaan…

Boekhandel Roelants heeft geluk dat hun grootste leverancier zelf het initiatief nam voor logistieke hubs. Julius begrijpt goed dat dit voor andere ondernemers lastiger is. Zelf is hij ook nog niet helemaal voorbereid op de zero emissie zone in 2025. De bezorging van internationale boeken gaat namelijk nog via reguliere bezorgdiensten. Julius heeft nog geen plannen gemaakt om dit te veranderen. Dit vindt hij lastig als kleine ondernemer: ''Voor mijn gevoel heb ik als kleine ondernemer weinig invloed op de grote vervoerders. Ik denk dat zij in 2025 wel omschakelen als het moet. Ze komen al wel eens langs met een elektrische fiets, maar soms ook nog met een busje.''

Advies? Begin gewoon en wees niet bang voor extra kosten

Julius is positief over de invoering van zero emissiezones in Nijmegen. Hij adviseert andere ondernemers om ook gewoon te beginnen, want als we het samen doen gaan de grote vervoerders ook mee. Daarnaast benadrukt hij dat het verhogen van de verzendkosten beter heeft uitgepakt dan verwacht. 

Net als Julius op tijd beginnen? Je staat er niet alleen voor! 

Vanaf 2025 zijn de binnenstad van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland emissievrij voor ondernemers. Dit betekent dat ondernemers hier alleen nog maar met duurzame transportmiddelen mogen rijden, zoals bussen op waterstof, elektrische auto’s en bakfietsen. 

Ben jij ondernemer in Nijmegen? De gemeente Nijmegen begrijpt goed dat de overgang op zero emissiezones niet voor iedereen makkelijk is. We begrijpen goed dat dit een grote verandering is en dat je vragen hebt. Daarom helpt de gemeente Nijmegen je: 

Bekijk hier de video van het interview