Apotheek De Glimlach bezorgt elektrisch

''Wij rijden heel veel korte ritten binnen Nijmegen. Ik vind het schadelijk voor de omgeving om met diesel- of benzineauto’s te rijden. Daarom was de keuze voor Apotheek De Glimlach snel gemaakt.'' De Nijmeegse Hamid Gongai opende in 2021 Apotheek De Glimlach. Na een aantal jaren in loondienst wilde hij het graag duurzamer aanpakken. In zijn eigen apotheek gebruiken ze bijna geen papier meer, nemen ze niet-gebruikte medicijnen in en worden alle medicijnen bij patiënten thuisbezorgd met een elektrische fiets of bestelauto. Hamid legt uit waarom hij dit zo belangrijk vindt.

Als openbare apotheek hebben we een maatschappelijke rol. Je staat dicht bij mensen. Daar hoort de natuur ook bij. Alle beetjes helpen, dus ik vind dat je die rol moet pakken.

Bezorging met elektrische Goupil G4 en transportfiets 

Hamid wist het vanaf begin af aan zeker: elektrisch rijden moest mogelijk zijn met de korte ritten die hij maakt. Hij ging in gesprek met leveranciers van duurzame voertuigen. De keuze viel uiteindelijk voor de Goupil G4, een smalle elektrische bestelauto uit Frankrijk die speciaal voor Apotheek De Glimlach is omgebouwd. Het voordeel hiervan is dat hij past door alle kleine steegjes en niet met een laadpaal hoeft worden opgeladen. Aanvullend heeft Hamid een elektrische transportfiets aangeschaft voor de kortste ritjes. 

Minder ritten naar de apotheek

De elektrische bezorging bevalt goed. Hierdoor weet Hamid nu zeker dat de meeste ritten van- en naar de apotheek uitstootvrij zijn. Patiënten hoeven vrijwel nooit met hun diesel- of benzineauto naar de apotheek te rijden. In de apotheek is nu bovendien meer tijd voor persoonlijke vragen van patiënten.

Gemiddeld bezoeken mensen vanaf hun vijftigste levensjaar vier tot zes keer per jaar een apotheek. Dit zorgt voor veel uitstoot als ze allemaal naar de apotheek rijden.

Grote investering

Hamid begrijpt dat de overstap voor hem makkelijker is dan voor andere ondernemers. Voor Apotheek De Glimlach is het opladen en bereik geen uitdaging, omdat de ritten licht beladen zijn. Wel gaat de elektrische auto maar 50 kilometer per uur, wat soms oponthoud veroorzaakt op de provinciale weg. En ondanks de lagere brandstof- en belastingkosten, is de investering hoog. Hamid vraagt namelijk geen geld voor de bezorging.

Advies: denk in oplossingen en ga met ondernemers in gesprek 

Ook de levering van medicijnen aan de apotheek gebeurt uitstootvrij. Hiermee is Apotheek De Glimlach goed voorbereid op de veranderingen vanaf 2025. Hamid begrijpt de twijfels van andere ondernemers goed, maar vindt ook dat we met z’n allen met de tijd mee moeten. Hij adviseert om op tijd te beginnen. Zelf moest hij acht maanden wachten op de elektrische auto. 

Mijn advies aan andere ondernemers is om in oplossingen te denken. Je kunt er niks aan veranderen dat de zones er komen. Begin op tijd en ga vooral in gesprek met andere ondernemers.

Net als Hamid op tijd beginnen? Je staat er niet alleen voor! 

Vanaf 2025 zijn de binnenstad van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland emissievrij. Dit betekent dat ondernemers hier alleen nog maar met duurzame transportmiddelen mogen rijden, zoals bussen op waterstof, elektrische auto’s en bakfietsen. 

Ben jij ondernemer in Nijmegen? De gemeente Nijmegen begrijpt goed dat de overgang op zero emissiezones niet voor iedereen makkelijk is. We begrijpen goed dat dit een grote verandering is en dat je vragen hebt. Daarom helpt de gemeente Nijmegen je: 

  • Doe de kentekencheck op www.opwegnaarzes.nl
  • Wat kun je nu al doen als ondernemer? kijk op de pagina zero emissiezones 

Bekijk hier de video van het interview