Definitieve avond- en nachtafsluiting centrumstraten

Van 5 september 2022 tot en met 15 januari 2023 heeft de gemeente met proefafsluitingen onderzocht of het leefklimaat in de buurt verbeterd kan worden. De Van Welderenstraat, Eerste en Tweede Walstraat zijn, samen met een stuk van de Molenstraat, van het begin van de avond tot het begin van de ochtend afgesloten geweest voor gemotoriseerd verkeer. Tegelijkertijd werd op de Arksteestraat eenrichtingsverkeer doorgevoerd.

Deze proef was een wens van bewoners en ondernemers uit deze straten om verkeersoverlast tegen te gaan. Deze straten worden in de avonduren bezocht door automobilisten en motoren die op hoge snelheid rond rijden. De gemeente onderzoekt welke gevolgen de afsluiting heeft voor de omgeving.

Wat zijn de resultaten van de proefafsluiting?

Tijdens de verschillende fasen van de proef zijn er enquêtes ingevuld door ondernemers, werknemers, bewoners en bezoekers in zowel het afgesloten gebied als de directe omgeving. Hieruit blijkt dat de verkeersveiligheid, sociale veiligheid en leefbaarheid tijdens de proef aanzienlijk verbetert en de ervaren hinder vermindert. Dit is te zien in de waardering voor de woon-, werk- of verblijfsomgeving. Uit onderzoek blijkt dat 91% van direct aanwonenden en 83% van de mensen uit het omliggend gebied vóór de proef aangeeft overlast te ervaren. Het resultaat van de proef is dat dezelfde omgeving een ruime voldoende scoort.

Naast een verhoging van de parkeerdruk en vermindering van de bereikbaarheid voor een deel van de ondernemers (logistiek) blijken er door de afsluiting verder géén merkbare verplaatsingen van de overlast naar andere straten in de omgeving van het gebied plaats te vinden.

Vanwege de positieve uitkomsten van de proef wordt de avondafsluiting van de centrumstraten Van Welderenstraat, Tweede en Eerste Walstraat, Molenstraat en Arksteestraat definitief gemaakt.

Hoe werkt de afsluiting?

De afsluiting geldt voor auto’s, motoren en vrachtwagens. Voetgangers, fietsers en scooters mogen wel de straten in. Nood- en hulpdiensten mogen altijd doorrijden. De avondafsluiting wordt gerealiseerd via cameratoezicht, en ondersteund door bebording. Op de Molenstraat wordt er een ‘poller’ geplaatst.

Heeft u overdag geparkeerd in een van de straten die ’s avonds wordt afgesloten of op het Molenpoort-dak? Dan kunt u altijd de afgesloten straten verlaten.

Parkeren

Bewoners en ondernemers met een vergunning in zone Centrum mogen langs de afsluiting rijden om te parkeren. De camera’s en poller scannen uw kenteken aan het begin van de afsluiting.

Tijdens de afsluiting kunnen bezoekers niet in de afgesloten straten parkeren. In plaats daarvan kunnen zij parkeren in de Keizer Karel of Mariënburg parkeergarage of in een ander deel van het centrum. Na 21.00 uur betaalt het bezoek in de parkeergarages € 0,50 per uur.

Meer informatie en veelgestelde vragen

Meer informatie vindt u op de veelgestelde vragen avond- en nachtafsluiting Tweede Walstraat-Van Welderenstraat en op mijnwijkplan
Heeft u verder nog vragen stuur dan een e-mail naar afsluitingtweedewalstraat@nijmegen.nl om een afspraak te maken.