"Geen één persoon met autisme is hetzelfde"

Voor Moniek (47) brengt haar autisme en adhd naast beperkingen ook veel goeds. Ze is creatief, goed met taal en kan zich met veel enthousiasme helemaal vastbijten in een opdracht. "Daartegenover staat dat ik merk dat het soms lastig communiceren is tussen mij en andere mensen. Er is veel onbegrip over autisme. Daarom roep ik anderen op om niet af te haken als je iemand met autisme spreekt. Alleen door met elkaar in gesprek te blijven, kunnen we elkaar gaan begrijpen."

Helpen bij onderzoek

Moniek werkt 3 dagen per week bij de HAN in Nijmegen. Ze ondersteunt daar het Lectoraat Volwaardig Leven met Autisme. "Vanuit mijn ervaringen met autisme vragen ze mijn hulp voor verschillende opdrachten. Zo word ik betrokken bij een onderzoek waarbij er nagedacht over hoe technologie ingezet kan worden als hulpmiddel voor mensen met autisme. Eén van mijn taken is inventariseren welke apps er zijn, en als het mogelijk is, ze ook zelf testen om te kijken of ze voor mij goed werken. Ook was ik betrokken bij het ontwikkelen van een onderwijscursus, waarbij studenten Social Work en jongeren met autisme elkaar ontmoeten. Dat ik vanuit mijn eigen ervaringen met autisme de HAN en andere mensen mag helpen, is voor mij een droom die uitkomt."

Begripvolle baas

Bij de HAN is Moniek zeer blij met haar leidinggevende, Jan-Pieter Teunisse. Hij is voor Moniek een grote steun in haar werkende leven. "Aan het begin van de coronacrisis heeft hij heel erg zijn best gedaan om mij op mijn gemak te stellen, omdat ik door mijn autisme lastig kan omgaan met plotselinge veranderingen. Hij belt regelmatig om te vragen hoe het met mij gaat, omdat hij het belangrijker vindt dat het goed met mij gaat, dan dat ik mijn werk doe. Dat vind ik heel bijzonder. Jan-Pieter weet veel over autisme, omdat hij ook werkt bij het dr. Leo Kannerhuis, een centrum voor autisme. Daarom hoef ik hem hierover niks uit te leggen en kunnen onze gesprekken vooral gaan over de inhoud van mijn werk. Dat hij zoveel over autisme weet, scheelt voor mij echt een slok op een borrel."

Moniek wil door het delen van haar ervaringen meer begrip voor autisme creëren. ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat elke persoon met autisme anders is. Zelf ben ik sociaal niet zo sterk en heb ik ook niet veel vrienden. Niet dat ik dat heel erg vind, want ik heb het in mijn eentje goed naar m’n zin. Ik fiets, tennis en heb goed contact met mijn familie. 

Op meerdere plekken wordt er hulp aangeboden in Nijmegen. 
Op wegwijzer024 staan activiteiten in uw buurt. Een voorbeeld hiervan zijn de vriendengroepen van MEE en Bindkracht10. Zij stellen vriendengroepen samen op basis van de persoonlijkheid en interesses voor mensen met autisme. 

Als er een diagnose gesteld is biedt MEE Gelderse Poort het specialistisch autisme consult aan cliënten, een advies op maat. 

Andere plekken waar hulp en/of informatie te vinden is: 

Ook kan het Sociaal Wijkteam of Bindkracht10 mogelijk helpen. Bij sommige van deze organisaties kun je ook vrijwilliger worden. Kijk hiervoor op hun website of neem contact met hen op.