“Wat je met je beperking ook te bieden hebt, er is altijd winst.”

Dankzij de diagnose ‘bipolaire stoornis type II’ heeft Jacqueline (57) zichzelf onlangs beter leren kennen. “Nu ik weet dat ik ziek ben, geeft mij dat meer rust. Tegelijkertijd gebruik ik mijn creativiteit als uitlaatklep. Als kunstenares blijf ik op een creatieve zoektocht, waar ik andere mensen met een kwetsbaarheid graag in meeneem.”

Hoge pieken, diepe dalen

Als kind raakte Jacqueline zwaar getraumatiseerd. Ze hield er PTSS aan over en kende op latere leeftijd enorme stemmingswisselingen. Van zeer positief en euforisch, tot zware depressies. “Dat hoort, blijkt nu, bij mijn bipolaire stoornis. In de periodes dat ik in een abnormaal goede stemming ben, bedenk ik wel tien schilderijen per dag. Het nadeel is dat ik dan slecht voor mezelf zorg door weinig te slapen en nauwelijks te eten. Dan ben ik zó geobsedeerd door tekenen en schilderen.” Voor die hoge productiviteit betaalt Jacqueline later telkens de prijs. “Als die euforische periode weer is uitgewerkt, zit ik met allemaal onuitgewerkte ideeën die ik niet van de grond krijg. Dan voel ik mij best vaak mislukt. Maar nu ik een therapie voor mijn bipolariteit volg, realiseer ik mij steeds vaker: ik ben ziek in mijn hoofd. Logisch dat mijn gevoel daardoor alle kanten op schiet. Ik ben heel blij dat ik dat besef nu heb, waardoor ik beter leer leven met mijn kwetsbaarheden.”

Samen creatief

Jacqueline is een kunstenares in hart en nieren. Daarom is ze blij dat ze bij het Zelfregiecentrum in Nijmegen op kleine schaal workshops geeft aan andere mensen met een kwetsbaarheid. “Het is heel fijn om andere mensen in een creatieve flow te krijgen. Tijdens zo’n workshop experimenteren we: ik reik ideeën en materialen aan, en de ander schildert daarna vanuit gevoel. Het gaat uiteindelijk om het proces, niet om het eindproduct.” Ook thuis blijft Jacqueline bezig met haar penselen. “Elke week komt het halfzusje van mijn dochter een dag bij mij schilderen. Zij is 13 jaar en heeft een enorm talent. Ze voelt als een tweede dochter voor mij. Ook met mijn eigen dochter van 22 heb ik goed contact. Als zij er is, praten we de hele dag. Die twee meiden betekenen heel veel voor mij.”

Voor jezelf opkomen

Voordat Jacqueline begon met creatieve workshops te geven bij het Zelfregiecentrum, klopte ze daar aan voor hulp. “ik wilde graag leren hoe ik beter voor mezelf op kan komen. Assertief zijn heb ik vroeger niet geleerd. Mijn coach Annemieke heeft mij daar enorm goed bij geholpen. Ook wilde ik graag vrijwilligerswerk doen, om weer iets meer betrokken te raken bij de maatschappij. Annemieke hoorde dat ik graag schilder en bood mij het geven van deze workshops aan. Zelf kliedert ze ook graag mee! Creativiteit is een mooie uitlaatklep voor mij en zorgt voor verbinding met anderen. Wat ik te bieden heb is klein, maar geeft veel voldoening. Ik weet zeker dat iedereen iets te bieden heeft. Hoe klein dat ook mag zijn, je doet er altijd iemand een plezier mee. Zelf droom ik nog van een eigen atelier. Tot die tijd ben ik enorm tevreden met het leven dat ik nu heb.”

Op meerdere plekken wordt er hulp aangeboden in Nijmegen: 

  • Zelfregiecentrum Nijmegen (ZRCN) :  Het ZRCN is voor iedereen die meer grip op zijn of haar leven wenst. Voor een steuntje in de rug, hulp bij eigen keuzes, invloed vergroten en meedoen. Uw talenten, wensen en mogelijkheden zijn de uitgangspunten. 
  • De huisarts verwijst u door naar Pro Persona, als hij of zij van mening is dat het gaat om (het vermoeden van) een psychische aandoening of een crisissituatie en er specialistische GGZ nodig is om uw situatie te verbeteren.

Andere plekken waar u hulp en/of informatie kunt vinden:

  • Plusminus is dé vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten. Zij maken zich sterk om de kwaliteit van leven en zorg voor mensen met een bipolaire aandoening te verbeteren en het stigma op psychische kwetsbaarheid te bestrijden. 
  • Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen streeft ernaar in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren. Een tweede doel is de meest actuele kennis over deze aandoening te verzamelen, ontwikkelen en verspreiden.